U 2025. godini nećemo oskudevati što se sporta tiče, sportska ponuda sledeće godine biće veoma izdašna. Pored tenisa koji je prisutan tokom cele godine, 2025. biće u fokusu i atletika i odbojka. Sportska sezona krenuće prvih dana januara, pa će nas odmah na početku sačekati obilje dogadjaja za koje navijači već sada treba da se pripreme.

Ovih dana stigla je vest da je Beograd jedan od ozbiljnih kandidata za Evroligin Fajnal for. Kada je u pitanju organizacija završnog turnira Evrolige, Beograd je iskočio u prvi plan,  pošto je do sada najozbiljniji kandidat Barselona ispala iz trke zbog bojazni da se radovi na rekonstrukciji „Nou Kampa“ neće završiti na vreme. Ovo je velika privilegija za Košarkaški savez, a značajna povlastica za navijače koji neće propustiti priliku da još jednom pokažu ljubav prema ovom sportu. U narednom periodu će sigurno skočiti prodaja zastava i drugih rekvizita neophodnih za fantastične atmosfere koje naši navijači znaju da prirede na značajnim sportskim dogadjajima.

Navijačke zastave kao simbol pripadnosti klubu ili nacionalnom sportu

Velika sportska dešavanja nisu potpuna bez navijača. Imali smo priliku da često u poslednje vreme televizijski pratimo utakmice na kojima je bilo zabranjeno prisustvo navijača i utisak je da su takve utakmice manje interesantne, često završavane bez nekog značajnog rezultata zato što igrači u toj situaciji nemaju motivaciju da daju maksimum u svojoj igri. Navijači su značajan segment svakog sportskog dešavanja, oni su energija koja sa tribina prelazi na igrače i motiviše ih da teže ka pobedi. Kako bi preneli žar i želju za pobedom sa tribina na teren navijači koriste razne rekvizite.

Svaka navijačka grupa ima svoje simbole i zastave koje na utakmicama nose uz zastave kluba i nacionalne zastave. Ta navijačka euforija se širi poslednjih godina zato raste prodaja zastava koje se ponosno šire kada igrači pobedjuju, a čvrsto pripoje na grudi u porazu. Ne nose navijači zastave kako bi pokazali neki prestiž već se zastavom ističe velika ljubav i pripadnost klubu, sportu i podrška klubu i nacionalnom timu. 

Navijačke zastave velikih formata kao obeležja sportskih dogadjaja

Jedan sportski dogadja pamti se po rezultatima, atmosferi ali i zastavama velikih formata koji mogu da prekriju cele tribine. Kako bi mogle da se razvuku preko cele tribine navijačke zastave velikih formata izradjuju se od laganih rupičastih materijala koji propuštaju vazduh. Uglavnom se izradjuju kao veliki formati pravougaonih zastava, ali se mogu izradjivati i u obliku kruga ili klubskog dresa. Za navijačke zastave velikih formata važi da nemaju propisane standarde veličina već se mogu razlikovati po dimenzijama.

Zato se prodaja zastava prilagodjava potrebama navijača i zastave se izradjuju prema njihovim zahtevima. Ove velike zastave izradjuju se iz manjih delova koji se posle štampanja šiju tako da se sastavi ne primećuju. Na zastavama velikih formata uglavnom se štampaju obeležja klubova i navijačkih grupa ali nije retkost da se srpska zastava bude jedan od motiva na velikim navijačkim zastavama. Dovoljno je da štampariji koja se bavi izradom takvih zastava, u Beogradu ih ima nekoliko, pošaljete željeni izgled zastave, njihovi stručni saradnici pobrinuće se da ostvare vaše želje. 

Zastave u vidu ogrtača kao interesantni rekviziti

Medju navijačima su sve popularniji body fan flag ili navijački ogrtači. Navijački ogrtač je interesantan navijački rekvizit radjen od laganih poliesterskih materijala. Rekvizit je vrlo zgodan za nošenje zato što ima dovoljno široke rukave da može da se nosi bez obzira na godišnje doba kao i na garderobu preko koje se navlači ogrtač.

Jednostavno može da se nosi preko majice, duksa, ali i preko jakne. Poput navijačkih zastava i na ogrtačima se štampaju boje kluba ili motivi po želji. Štampa je vrlo kvalitetna, štampa se u punom koloru u visokoj rezoluciji. Boje su vrlo postojane i vidljive su obostrano što ogrtač čini vrlo efektnim navijačkim transparentom. Za razliku od zastava koje mogu biti različitih dimenzija, ogrtači se štampaju u standardnoj dimenziji 150×90. 

Prednosti različitih navijačkih zastava

Štamparije koje se profesionalno bave izradom zastava  osim kvalitetne štampe, visoke rezolucije, neobičnih oblika, mogu navijačima da ispune i neke vrlo specifične želje poput želje da se štampaju različite slike za prednju i zadnju stranu zastave. Moguće je štampati različite slike i motive samo ako je zastava koje idu unutra i štampaju se na krep satenu.

Za zastave koje se štampaju na poliesteru karakterističko je da su prozračne pa se zbog toga lepo vijore i to je njihova prednost, zbog te prozračnosti  mora da ima istu štampu sa obe strane. Evropski standard za zastave koje se ističu napolju je da traju tri do šest meseci, ukoliko se zastave ističu u zatvorenoj hali i posle utakmiče propisno odlože one mogu trajati i duže.

Posted in Некатегоризовано

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *