Životni prostor u gradovima treba da bude što zeleniji, sa tim se slažu svi stručnjaci za urbanizam. Do skoro se nije vodila briga o zelenim površinama, pa su gradovi leti počeli da se pretvaraju u prave betonske pustinje. Poslednjih godina oživljava svest o značaju zelenila, teži se tome da se planski koristi svaka površina, da se ozelene gradski parkovi i vrtovi, ali i urbani životni prostori. Bašte u gradu su uglavnom u urbanom, tesnom prostoru izmedju zgrada ili kuća.

Često je zelena površina oko zgrade ili kuće ograničena na samo desetak kvadratnih metara ali to nikako ne ugrožava ostvarenje snova o sopstvenoj zelenoj bašti. Zelena bašta u urbanom prostoru je idealna zona za opuštanje i beg od stresa i užurbanog načina života. Kako bi postala prava zelena oaza uredjenje bašte u gradu zahteva organizovano sadjenje biljaka posebno ukrasnog drveća, žbunja, sadnica ruža i cveća.

Idealna rešenja za ukrasno drveće za dvorište u gradovima 

Temperature u gradovima su za nekoliko stepeni više nego u prirodi i selu. Kako bi tokom letnje žege u gradovima bilo prijatnije bašte treba ozeleniti drvećem, koje je zbog male površine gradskih bašti, uglavnom ukrasno. Zbog obaveza ljudi sve manje vremena provode kod kuće i često nemaju vremena da se posvete baštenskom bilju zato je ukrasno drveće za dvorište, žbunje i drugo višegodišnje rastinje idealno za bašte u gradu. Kvalitet života u zelenom okruženju je izuzetan, vazduh je čistiji, drveće je sjajno stanište za živi svet poput bubica, ptica, leptira koji pozitivno utiče na psiho-fizičko zdravlje ljudi.

Bašta bogata zelenilom je pravi raj za oču, vrhunski estetski doživljaj, ne zna se da li je lepša u proleće kao ozeleni, na leto kada se drveće rascveta ili u jesen kada se krošnje zašarene u toplim bojama. U gradskim baštama sadi se ukrasno drveće za dvorište malih dimenzija. Dekorateri predlažu da se sadi uz neki baštenski zid, ukoliko zida nema onda uz ogradu ili u veće žardinjere koje daju mogućnost da se drvo lako premesti i zaštiti od vremenskih nepogoda. Ukrasno drveće ozeleniće baštu, daće joj teksturu i obezbediti trajanje vegetacije bar nekoliko godina. Najbolje je da se sadi nekoliko različitih drvenastih biljaka, da se kombinuju Ginko, baštenski Hibiskus, Jorgovan, Magnolija. Kombinovanjem različitih vrsta ukrasnog drveća dobija se fantastičan efekat. 

Brojni razlozi za ukrasno žbunje u bašti

Uz ukrasno drveće za dvorište cvetno žbunje je detalj u bašti koji značajno doprinosi dekorativnoj dinamici. Cvetnih žbunova ima u različitim veličinama, bojama, sitnijih i krupnijih cvetova. Žbunje je idealno za ogradu i zaštitu bašte od uticaja sa ulice. Vrlo su otporni na nepogodne vremenske uslove, iz tog razloga laki za gajenje i održavanje. Cvetovi i listovi ukrasnog žbunja su raskošnih boja i lepote pa je estetski efekat fantastičan. Za formiranje baštenske zelene vegetativne osnove koristi se patuljasto ukrasno žbunje poput mini Budleje, Lonicere, Evonimus gold i silver. Visoko baštensko žbunje koristi se za živu ogradu u bašti, a žbunje srednje veličine često ukrašava središnji deo bašte ili se sadi oko drveća. U grupu cvetnica koje imaju formu grma spadaju i ruže a one su u urbanim vrtovima nezaobilazni cvetni detalji.  

Nema bašte bez sadnice ruža

Ruže su najstarija vrsta biljaka koja se uzgajala u dekorativne svrhe. Preživele su toliko hiljada godina i danas se razvile u više hiljada različitih vrsta koje se idealno uklapaju i u prostor urbane bašte. Nema bašte u kojoj nije omiljena zbog predivnih boja ali i očaravajućeg mirisa. Jedan od najcewenijih karakteristika sadnica ruža je to što se razvijaju u grm koji nosi cvetove očaravajućeg mirisa. Taj očaravajući miris čini da ovaj cvet nikada ne izlazi iz mode. Oni koji se odluče za sadnice ruže u svojoj gradskoj bašti pružaju sebi zadovoljstvo da u lepoti ovog grma uživaju od ranog proleća do kasne jeseni, ruža može da cveta i do tri puta u toku jedne sezone.

Grmaste ruže su najčešće gajene ruže kod nas, njihovi grmovi mogu da budu široki i do 3 metra. Ukoliko se adekvatno održavaju i režu, onda se taj grm oblikuje u pravu baštensku lepoticu. Idealne su za bašte u urbanim sredinama zato što su otporne na surove spoljašnje uslove, ne smeta im gradsko zagadjenje zato se vidjaju i u gradskim parkovima. Mnogobrojni cvetovi grmastih sadnica ruža simbol su pobede lepote nad surovim uslovima sveta u kome živimo. Ruže se odlično uklapaju sa ukrasnim žbunjem i drvećem. Idealno mesto za njih je ono gde ima dovoljno sunca, u vrelim letnjim danima ruži ipak treba delimična senka, ukoliko je izložena jakom suncu to može da ugrozi lepotu njenih cvetova i celokupni utisak o bašti.

Posted in Novosti

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *