Za mnoge mališane čarobna mesta na kojima se mogu sasvim slobodno igrati i uživati su dečije igraonice. Isto se može reći i za roditelje, ali treba imati u vidu da je uloga roditelja u dečijim igraonicama zapravo izuzetno značajna. Ukoliko roditelji uzmu aktivno učešće u dečijim igrama, sve to će biti mnogo bolje za dete, naravno ako nije preterano. 

Na prvom mestu je to važno zbog sigurnosti. Treba imati na umu da dečije igraonice zapošljavaju ljude koji brinu o mališanima tokom igre, ali ukoliko roditelj nije prisutan, to zaista može da bude problem. Jednostavno, ima dece koja se ne snalaze dobro u komunikaciji sa nepoznatim osobama, pa se lako može desiti da ih ne poslušaju i da se time izlože riziku. U tom smislu je prisustvo roditelja vrlo značajno, prosto zato što dete mora biti pod nadzorom. 

Da li roditelji treba aktivno da učestvuju u igri? 

U zavisnosti od toga kog uzrasta je dete i kakva je vrsta dečije igraonice u pitanju, odnosno koje sadržaje nudi, zavisiće i da li je bolje da roditelj fizički uđe sa detetom u igraonicu ili da samo posmatra sa strane. 

Brojni su benefiti koje aktivno učešće roditelja u igri nudi, ali isto tako to treba da bude umereno. Naravno da dete treba ostaviti da koristi sadržaje dečije igraonice koji su njemu namenjeni, odnosno deci njegovog uzrasta, s tim da roditelj treba da bez ikakvih ometanja prati dete kroz igru. A to dalje znači da ne treba da gleda u mobilni telefon, recimo dok se dete igra u okviru izabrane dečije igraonice, već da svu pažnju treba njemu da posveti. 

Naravno da treba pustiti dete da se igra sa svojim drugarima, ako mu to u datom trenutku više odgovara. 

Učenje kroz interakciju će u velikoj meri omogućiti detetu da se bolje socijalizuje. Dečije igraonice se u tom slučaju smatraju idealnim, ali to i dalje ne znači da roditelj treba dete da ostavi potpuno bez nadzora. 

Dečije igraonice i roditelji 

I dok ima onih igraonica, koje zapošljavaju nekoliko osoba da brinu o mališanima, ima i onih manjih u kojima je samo jedna osoba zadužena za nadzor. Tada je vrlo važno da roditelj obrati pažnju na dete, prosto zato što se može desiti da osoblje dečije igraonice to ne može fizički da ispoštuje. I inače je potrebno da roditelj bude prisutan, te da vodi računa o tome kako se ponaša njegovo dete u okviru igraonice, odnosno da li je potpuno bezbedno i da li u igri uživa.

Nema sumnje da dečije igraonice jesu odličan izbor za mališane različitog uzrasta, kao što nema sumnje ni u to da roditelji ne mogu da prepuste osoblju konkretne igraonice da vodi računa o njihovom detetu onako kako bi to oni učinili. U tom smislu se očekuje da roditelj posmatra svoje dete, a ne da čita knjigu ili gleda u mobilni telefon, smatrajući da je dovoljno da dovede dete u igraonicu i da se potpuno rastereti. 

Ne treba zaboraviti ni to da primarni cilj koji dečije igraonice imaju jeste da mališani uživaju u igri sa svojim drugarima, ali je svakako neophodno da i roditelji uzmu učešće onoliko koliko je to potrebno. 

Uloga roditelja je neprocenjiva u životu svakog deteta, pa čak i kada ono posećuje dečije igraonice. Samim tim što će dete osetiti podršku i ljubav, a ponekad i aktivno učešće roditelja kada je to potrebno, dovešće do toga da dete raste srećno i okruženo ljubavlju i sigurnošću. 

Dečije igraonice kao pažljivo osmišljeni prostori namenjeni zabavi mališana su idealno mesto za to da dete otkrije lepotu igranja u društvu svojih vršnjaka, a da istovremeno zna da je zaštićeno od strane roditelja koji će ga neprekidno posmatrati i učestvovati u detetovoj igri i drugim aktivnostima onda kada to smatraju potrebnim.

Posted in Novosti

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *