Već sa prvim lepim prolećnim danima svi imamo potrebu da više vremena provedemo napolju. Ipak, nema uvek vremena za duži boravak u prirodi ili šetnju, pa je tada dovoljno i samo popiti kafu na terasi, a to znači da vaša terasa treba da bude sređena, funkcionalna i uredna kako bi boravak na njoj bio prijatan.

Brzo i lako do velike promene

Ako ste u potrazi za brzim i jednostavnim rešenjima za uređenje, a koja su i finansijski manje zahtevna, to zapravo može biti jednostavnije nego što vam se na prvi pogled čini. Značajne promene u vizuelnom utisku može doneti samo par ključnih stvari.

Boja zidova, odnosno fasade – dovoljno osveženje i nov izgled daje već sama činjenica da je prostor sveže okrečen, a ako pritom odaberete i boju koja će se uklopiti sa ostatkom prostora, poput podnih obloga (pločica i tome slično), nameštaja za terasu itd. dobar rezultat neće izostati.

Baštenski nameštaj – danas je na tržištu prisutan zaista veliki izbor baštenskog nameštaja u svim mogućim veličinama i varijantama, pa je veoma lako pronaći i komade koji će se sjajno uklopiti i na vašim terasama, čak i onim najmanjim.  Izbor materijala od kojih se ovakav nameštaj izrađuje zaista je velik – od prirodnih i, verovatno, najlepših materijala poput drveta i ratana, pa preko onih ekološki manje prihvatljivih, ali praktičnijih, poput plastike i raznih imitacija prirodnih materijala (petan itd.), pa sve do prelepih komada od kovanog gvožđa. 

Biljke – definitivno ništa neće oplemeniti prostor i uneti živost u njega kao što to čine biljke. I ovde je, naravno, izbor ogroman, a svakako je najbolje da biljke koje ćete posaditi na svojoj terasi budu one koje su vama najdraže, mada nije na odmet ni da izbor prilagodite količini sunca koju vaša terasa pruža, kako biste od svojih biljaka izvukli maksimum.

Veća ulaganja, ali i značajniji efekti

Ukoliko ste se spremili za značajnije promene na svojoj terasi, to svakako iziskuje i nešto veće ulaganje, ali budite sigurni da u tom slučaju efekat  neće izostati. Promene poput postavljanja pločica ili staklene ograde nisu samo estetski bolje rešenje, već imaju i veliki praktični značaj.

Ukoliko težite modernom izgledu svog enterijera, ali i eksterijera, staklene ograde za terase su pravi izbor za vas. Ove ograde izrađuju se od kaljenog, laminiranog, savijenog, matiranog i bojenog stakla. Izuzetno lepo izgledaju, a ispunjavaju i sve bezbednosne kriterijume, jer su jako čvrste i izdržljive.

Najčešće se izrađuju od kaljenog stakla, ali ima i puno drugih primera poput savijenog stakla za terase i balkone polukružnog oblika. Poslednjih godina raste popularnost ovakvih funkcionalnih rešenja, a pored staklenih ograda za terase popularne su i staklene ograde za stepenice

Značajnu promenu možete postići i pomoću postavljanja drugačijih podnih obloga na svoju terasu, poput pločica. Ovo je jednostavno rešenje, ne preterano skupo i sa značajnim efektom i u estetskom, ali i u praktičnom smislu, zbog jednostavnog čišćenja i održavanja. Izbor boja i dezena je, čini se, nikad veći, pa ćete verovatno sa lakoćom pronaći ono što se uklapa u vaše zamisli.

U svakom slučaju, bilo da su u pitanju krupnije, ili one nešto manje promene, nadamo se da ćete ovog leta iskoristiti puni potencijal svojih terasa i maksimalno uživati na otvorenom.

Posted in Dom, Novosti


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *