Televizija je jedan od prvih oblika elektronskih medija koje su učinile svakodnevnicu sadržajnijom i obogaćenom odmorom uz aktivno informisanje i praćenje svih vesti. Moderni televizijski uređaji imaju mogućnost pamćenja i premotavanja sadržaja, kao i pregledanja programske šeme unapred. Ipak, u velikoj meri su online vesti fleksibilnije, sadržajnije i inovativnije. 

Vesti dana na internetu karakteriše ažurnost, potpunost, tačnost i pouzdanost medijskih izvora, pa su uočene određene prednosti u odnosuna televizijski program. Iako je uključen tv aparat deo navike, svakodnevnice i nešto što se podrazumeva čak i kada se ne prati aktivno, saznavanje novosti putem društvenih mreža i direktno na portalima čiji sadržaj oblikuju medijske kuće, nezamenjiv je deo pauze, relaksacije i slobodnog vremena. 

Vesti dana na internetu su prilagodljive svima i njihovim praćenjem upravljaju posetioci

Online vesti su osmišljene tako da budu u potpunosti fleksibilne, što znači da im se može pristupiti u vreme i sa mesta kada i gde to odgovara korisnicima interneta. To znači, da u bilo kojoj satnici, čak iz razonode, zabave i radoznalosti može se pregledati da li ima novog sadržaja online vesti na medijskom portalu ili društvenim mrežama. Dodatno, ukoliko je neki sadržaj edukativan ili interesantan na način da korisnik online platforme želi da pregleda ponovo kasnije vesti ili pokaže nekom drugom, može se uz dostupnu opciju sačuvati ili arhivirati za naknadno pristupanje. 

Pored toga, funkcija „šerovanja“, odnosno deljenja vesti dana putem stranica i profila društvenih mreža, način je da mediji dosegnu do sve većeg dela javnosti. Višestruke komunikacije uz deljeni sadržaj omogućavaju da online vesti budu fleksibilne i prezentovane na način da ih posetioci lako i brzo pronađu, isprate i prenesu drugima. Kada je u pitanju televizijski program, šema i raspored emisija, serija, dnevnika i raznih drugih elemenata koji se emituju kreira se uvek unapred i bez velikih mogućnosti za promenama uživo, zbog čega je manje fleksibilna varijanta u domenu potreba gledalaca.

Najnovije vesti na internetu daju aktivnu i dvosmernu komunikaciju sa javnosti

Često se može čuti da odnosi s javnošću predstavljaju jedan od osnovnih elemenata biznisa, ali isto važi i za oblast informisanja. Naime, online vesti su koncipirane tako da svako ko ih čak i „prelista“ može ostaviti javni komentar, anonimno pitanje, sugestiju ili kritiku. U najkraćem roku, predstavnici odnosa s javnošću medijskih kuća odgovoriće na sva pitanja, dok je dozvoljeno voditi diskusiju putem društvenih mreža i portala i drugim zainteresovanim osobama. 

Televizijski program ne daje direktnu mogućnost dvosmerne komunikacije, što je velika prednost koju imaju online vesti. Uglavnom se programska šema na „malim ekranima“ unapred priprema i ako je definisano uživo uključenje, pitanja građanima na ulicama i slično, prezentuje se i stav javnosti. Vesti dana na internetu mogu i treba da izazovu stav i reakciju, zatim razmenu mišljenja, a čak i preferencije u bilo kojoj oblasti. 

Online vesti imaju širok spektar prednosti u odnosu na televizijski program, zbog čega su sve popularniji način upoznavanja sa važnim novitetima, tokovima, dešavanjima i činjenicama u svim oblastima. U poređenju sa televizijom, vesti dana na internetu se prate u bilo koje vreme, mogu se ostaviti komentari i pitanja, dobiti odgovori, upoznati ljudi i slično, dok su „mali ekrani“ uglavnom zaduženi za kretanje informacija u jednom smeru.

Posted in Novosti


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *