Udari jako! ’Pierre-Paul Mattei, glavni dizajner Peugeotovog potpuno novog 508, blebeće u vazduhu dok razgovara o dizajnu novog automobila. ‘Znali smo da moramo da udarimo snažno, da napravimo nešto drugačije ili ne bismo trebali ulaziti u [tržišni] segment. Bila je to globalna ambicija, uverenje, od dizajnera do inženjera. ‘


Mattei i Peugeot učinili su sve što je u njihovoj moći kako bi novom 508 pružili šansu za borbu. Stigavši u salone Velike Britanije na jesen 2018. godine, 508 nije samo još jedan izvinjavajući se mainstream limuzini, pokrenut više u nadi nego u očekivanjima protiv ogromne premium nemačke konkurencije.

Za početak to nije ni limuzina.
Peugeot ga naziva fastback sa pet vrata. Sva četiri bočna prozora su bez okvira, poput elegantnog sportskog automobila. U ovom trenutku u januaru 2018. godine, nekih 10-15 prototipova nedeljno silazi linijom koju deli sa DS7 Crossback; leti bi taj broj trebalo da se pomnoži sa 150-200 automobila dnevno.

Tvrdi se da je kvalitet – nijedna reč koju biste refleksno povezali sa francuskim proizvođačima automobila – glavni kamen temeljac ovog 508. U konstrukciji karoserije gledam kako robotske ruke izvode svoj sinkopirani kovitlac, sinfonišući 30 metara lepka po automobilu kao čelične grede a peugeot delovi su povezani i zavareni u naletima varnica, formirajući telo u belom. Vezivanje, iako uobičajeno za proizvođače premium automobila, novi je postupak za PSA Groupe.


Cilj je da telo 508 bude što tvrđe. Postavljanje suspenzije na krutu podlogu omogućava precizniji pogon, kao i presudnu ulogu u oplemenjivanju. „Ako je telo ukočeno, dobijate manje pokreta i vibracija, a ovaj proces je toliko važan da bi se smanjila buka“, kaže inženjer kvaliteta Kristof Patoa.

Posted in Novosti


Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *